Search

A paraqesin makinat elektrike një rrezik më të madh zjarri sesa automjetet me benzinë ​​ose me naftë?

20 Nëntor, 2023


Kur një zjarr shpërtheu në një parking makinash në aeroportin e Lutonit muajin e kaluar, shkaktoi një raund spekulimesh se një automjet elektrik ishte fajtor. Teoria u shua shpejt nga shërbimi zjarrfikës i Bedfordshire, i cili tha se zjarri dukej se kishte filluar në një makinë me naftë. Megjithatë thashethemet nuk pranuan të shuheshin, duke u përhapur në mediat sociale si një zjarr i madh. Edhe kur këto histori debutohen me durim, ato kthehen si mite zombie që refuzojnë të vdesin.

Automjetet elektrike (EV) nuk do të shpëtojnë mjedisin nga dëmtimi, por parashikuesit ndërkombëtarë të klimës bien dakord se ato janë një pjesë thelbësore e tranzicionit nga karburantet fosile. The Guardian ka folur me ekspertë dhe ka kërkuar të dhëna të forta aty ku është e mundur për të adresuar disa nga kritikat më të zakonshme të automjeteve elektrike. Në një seri artikujsh, ne do të nxjerrim në pah mitet, realitetet dhe zonat gri. I pari në serinë tonë pyet: a duhet të shqetësohemi më shumë për zjarret në makinat elektrike?

Pretendimi

Pretendimet për zjarret e makinave elektrike ndahen në dy kategori të gjera. E para është se zjarret janë më të zakonshme në makinat elektrike, ndërsa e dyta është se kur shpërthejnë zjarret janë më të dëmshme. Nëse makinat elektrike paraqesin më shumë rrezik zjarri sesa benzina ose nafta, kjo do të kishte një mori pasojash. Një mund të jetë një kërkesë për hapësira më të mëdha parkimi makinash për të ndaluar përhapjen e zjarreve, ndërsa deputeti konservator Greg Smith, i cili shërben në komitetin e transportit, tha në korrik se pronarët e automjeteve elektrike duhet të paguajnë prime më të larta sigurimi për të mbuluar kostot shtesë për zjarrfikësit.

Shkenca

Ka miliona makina elektrike në rrugë anembanë botës, kështu që disa të dhëna mbi përhapjen e zjarreve po shfaqen, edhe pse në mënyrë të pjesshme. Këto prova sugjerojnë se nuk ka asnjë arsye për të menduar se automjetet elektrike kanë më shumë gjasa të digjen në flakë, kanë thënë disa ekspertë. Në fakt, e kundërta duket të jetë e vërtetë. “Të gjitha të dhënat tregojnë se automjetet elektrike kanë shumë, shumë më pak gjasa për t’u djegur sesa ekuivalenti i tyre me benzinë,” tha Colin Walker, kreu i transportit në Institutin e Inteligjencës së Energjisë dhe Klimës. “Shumë e shumë zjarre që keni për makinat me benzinë ​​ose naftë thjesht nuk raportohen.”

Zjarret mund të fillojnë në disa mënyra. Bateritë e makinave ruajnë energjinë duke lëvizur jonet e litiumit brenda një qelize baterie, por nëse qelizat depërtohen ose nëse papastërtitë nga gabimet e prodhimit shkaktojnë qark të shkurtër, atëherë reaksionet kimike të padëshiruara mund të fillojnë “arratisjen termike”, ku qelizat nxehen me shpejtësi, duke lëshuar gaz toksik dhe të ndezshëm. . Në makinat me benzinë, zjarret mund të fillojnë nga defektet elektrike duke shkaktuar shkëndija ose nëse motori mbinxehet për shkak të një defekti në sistemet e ftohjes, duke ndezur potencialisht karburantin e ndezshëm.

Në Norvegji, e cila ka përqindjen më të lartë në botë të shitjeve të makinave elektrike, ka katër deri në pesë herë më shumë zjarre në makinat me benzinë ​​dhe naftë, sipas drejtorisë për sigurimet shoqërore dhe gatishmërinë për emergjencat. Agjencia Suedeze e Kontigjencave Civile këtë vit zbuloi se kishte 3.8 zjarre për 100,000 makina elektrike ose hibride në vitin 2022, krahasuar me 68 zjarre për 100,000 makina kur merren parasysh të gjitha llojet e karburantit. Megjithatë, shifrat e fundit përfshijnë zjarrvënie, duke i bërë krahasimet të ndërlikuara.

Departamenti i Mbrojtjes i Australisë financoi EV FireSafe për të shqyrtuar këtë pyetje. Ai zbuloi se kishte një shans 0.0012% që një bateri e automjetit elektrik të pasagjerëve të merrte flakë, krahasuar me një shans 0.1% për makinat me motor me djegie të brendshme. Tesla e Elon Musk është prodhuesi më i madh në botë i makinave elektrike. Ai thotë se numri i zjarreve që përfshinin Teslas nga viti 2012 deri në vitin 2021 ishte 11 herë më i ulët për milje sesa për makinat me benzinë ​​ose naftë në rrugët e SHBA.

Vendimi

Megjithë rrezikun e shtuar pasi digjet një zjarr i baterisë, probabiliteti për t’u kapur në një zjarr EV në përgjithësi duket të jetë shumë më i ulët se sa për makinat me benzinë ​​ose naftë, bazuar në të dhënat e disponueshme aktualisht – megjithëse kjo mund të ndryshojë pasi më shumë njerëz marrin makina elektrike. Walker tha se ishte e mundur që prevalenca e zjarreve në automjete elektrike mund të rritet me rritjen e moshës mesatare të baterive në rrugë. Megjithatë, në këtë pikë, duket se ata do të duhet të shumohen me shumë herë për të qenë më keq se motorët me djegie të brendshme.