Search

Qeveria e re e Malit të Zi pohon mbështetjen për partneritetin EPCG

17 Nëntor, 2023


Përfaqësuesit e UGT Renewables me bazë në Shtetet e Bashkuara, Hyundai Engineering të Koresë së Jugut dhe Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) u takuan me Kryeministrin e ri të Malit të Zi Milojko Spajić dhe Zëvendëskryeministrin për Politikën Ekonomike Nik Gjeloshaj. UGT Renewables (UGTR) nënshkroi një marrëveshje vitin e kaluar me ndërmarrjen shtetërore të energjisë EPCG për zhvillimin e përbashkët të projekteve të energjisë së rinovueshme dhe ruajtjes së energjisë në Mal të Zi.

Kompania me bazë në Miami ka krijuar një partneritet strategjik për Evropën dhe Azinë Qendrore me Hyundai Engineering nga Koreja e Jugut. Me të njëjtin rast, ata nënshkruan një marrëveshje për bashkëpunim në projekte në Mal të Zi. Plani është ndërtimi i termocentraleve solare prej 250 MW në total me një sistem magazinimi energjie me fuqi operative 50 MW dhe një kapacitet prej 100 MWh. Takimet kishin për qëllim ngritjen e nivelit të bashkëpunimit për fillimin e punës për projektimin, financimin dhe ndërtimin e termocentraleve diellore fotovoltaike 250 MW gjithsej me sistem magazinimi energjie me fuqi operative 50 MW dhe kapacitet 100. MWh, tha EPCG.

Kompania shtetërore vuri në dukje se do të operonte objektet e përmendura dhe la të kuptohet mundësia e instalimit të sistemeve shtesë të ruajtjes së energjisë. Një pjesë e madhe e projektit do të realizohet në komunën e Tuzit
Një pjesë e konsiderueshme e projektit, sipas zëvendëskryeministrit për Politikë Ekonomike, Nik Gjeloshaj, do të zbatohet në komunën e Tuzit, fqinje me kryeqytetin e Podgoricës. Ai ishte kryetar i saj për më shumë se katër vjet deri në hyrjen në qeverinë e re.

Hapi tjetër është përmbushja e kërkesave teknike dhe financiare të projektit, tha shefi ekzekutiv i UGT Renewables Adam Cortese në një takim të njëjtën ditë me Presidentin e Parlamentit të Malit të Zi Andrija Mandiq, sipas njoftimit të EPCG. “Meqenëse filozofia jonë e biznesit bazohet në partneritetin me subjektet më të rëndësishme të biznesit në çdo vend ku operojmë, është e qartë se EPCG është një zgjedhje krejtësisht e natyrshme. Furnizimi me energji të gjelbër në një mënyrë ekonomikisht të qëndrueshme është, jemi të sigurt, në interes të përbashkët dhe jemi të kënaqur që si qeveria amerikane ashtu edhe ajo malazeze po tregojnë mirëkuptim për zhvillimin e partneritetit midis kompanive tona”, theksoi Cortese. Në takimin me kryeministrin Spajiq, përfaqësuesit e UGTR dhe Hyundai Engineering prezantuan portofolet e tyre dhe e informuan për bashkëpunimin e deritanishëm me EPCG.