Search

Dekreti i Hungarisë i lejon qeverisë të mbikëqyrë firmat e energjisë nëse është e nevojshme

29 Qershor, 2022


Hungaria ka miratuar një dekret që fuqizon qeverinë të marrë përsipër mbikëqyrjen e firmave jetike të energjisë dhe operatorit të rrjetit të tubacioneve të gazit FGSZ në një rast emergjence që kërkon që ajo të sigurojë furnizim të vazhdueshëm.

Dekreti i së martës, i nënshkruar nga kryeministri Viktor Orban, mbulon firmat kryesore në industrinë e energjisë, gazit dhe naftës, si dhe firmat e ngrohjes qendrore dhe minierat, së bashku me operatorin e tubacionit të gazit FGSZ dhe një shoqatë rezervë karburanti dhe gazi, përcjell Reuters.

Hungaria është rreth 85% e varur nga importet e gazit rus dhe 65% e varur nga importet e naftës së papërpunuar nga Rusia.

Ministri i Jashtëm Peter Szijjarto tha në fillim të këtij muaji se shefi ekzekutiv i Gazprom dhe zëvendëskryeministri rus, Alexander Novak, e kishin siguruar të dy atë se kompania do të përmbushte detyrimet ndaj Hungarisë të përcaktuara në kontratën e saj afatgjatë të furnizimit me gaz.

Të hënën, Szijjarto tha se depozitat e gazit të Hungarisë ishin më shumë se 39% të mbushura, që është e barabartë me 2.7 miliardë metra kub në depo.

Sipas një marrëveshjeje me Gazprom të nënshkruar vitin e kaluar, Hungaria merr 3.5 miliardë metra kub (bcm) gaz në vit nëpërmjet Bullgarisë dhe Serbisë dhe 1 miliardë metra kub të tjerë nëpërmjet një tubacioni nga Austria. Marrëveshja vlen për 15 vjet.